Ora pamantului mi-a aprins beculetul


    Ora pamantului mi-a aprins beculetul, nu ala care consuma energie electrica ci ala pe care il alimentez cu propiile-mi resurse. Iarna trecuta, am cam tremurat de frig, asta si datorita faptului ca marele distribuitor de energie termica e la un mic pas de faliment si pana s-au dezmeticit mai marii orasului ca de fapt nu au cum sa ne mai asigure caldura in locuinte, a durat ceva timp pana au gasit o solutie. In final caldura a inceput sa intre pe teava dar la mine in apartament inca puteai sa joci “cald si rece “ ( jocul ala din copilarie).                 Dormitorul era ceva mai cald, holurile reci, bucataria…. ce si ce si tot asa. Mai, sa fie, mi-am zis. De ce la mine e asa frig si la vecina de jos caldura incat isi permite sa stea cu tricou. Vorba reclamei : de ce ? de ce ? de ce ? Fiindu-mi vecina buna si prietena totodata, imi facem coada colac si dadeam mereu cate o tura pe la ea, macar asa, de “buna ziua “ , alteori ne intindeam la taclale, o cafeluta, o maslinuta, ca doar era bine si cald la ea. Nu intelegeam de ce facturile ei erau mai mici decat ale mele si confortul mai mare. Ma tot lamentam eu si ma tot plangeam pana m-a luat la intrebari, si a inceput cu “intrebarea , intrebatoare “: Ai Certificat energetic pentru apartament ?                           

        Oops....
-         Nu am, la ce imi foloseste ? Eu nu-mi vand aparamentul in urmatorii 10 ani, ca atat e valabil, nu ?
-         Atata stii tu ca e obligatoriu doar daca iti vinzi apartamentul in urmatorii 10 ani? Ei bine, nu. Acesta indica si performanta energetica a cladirii. In functie de performanta energetica avuta, cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A ( consumul cel mai scazut de energie) pana la clasa G( consumul cel mai ridicat de energie).
-         Bine, bine … si cum se obtine acest certificat ? interesandu-ma la modul cel mai serios de aceasta data.
-         Acesta ti-l elibereaza auditorii energetici atestati gradul I, in urma unui audit energetic. A nu se confunda certificatil energetic cu auditul energetic. Acesta va determina caracteristicile termice si energetice ale cladirii si va emite un raport cu rezultatele analizelor efectuate dar si solutiile recomandate pentru ca reabilitarea sa se faca corect atat economic cat si tehnic. 
                                                        

   Iti trebuie o termografie pentru a identifica zonele cu probleme, pierderi de căldură sau cele cu infiltraţii ridicate de aer. Va scana intreaga cladire cu o camera de termoviziune . Interpretarea acestor informatii se face de catre ingineri de specialitate care iti vor oferi si solutiile optime de reducere a pierderilor de energie. Uite asa arata o termografie, si imi arata o poza pe internet.                                        

     Procedura este foarte simpla, apelezi la specialistii de la Enermed Impex SRL, ofera cel mai avantajos pret de pe piata si eliberare rapida a certificatului energetic. 
     Cred ca va fi necesar sa incepi cu izolarea termica a peretilor. Terasa, cred ca ar trebui inchisa. Vezi pe la tamplaria exterioara ca am impresia ca ai ceva probleme in living. Am simtit eu ceva curent acolo langa geam, mai ales cand bate vantul. Oricat ti-ar placea tie usa de la intrare ca e din stejar, eu as schimba-o cu una metalica, va etansa mult mai bine. Ca sa nu-mi fie gura aurita,daca astia de la primarie o tot lalaie si anul asta cu caldura, cred ca mai bine ne-am pune o centrala de apartament si am scapat de stres. Vom vedea cum se misca.
   Si apoi, soro.... nu mai tine seara toate becurile aprinse de zici ca esti la Inviere, ba iti sugerez sa le si schimbi imediat cu unele economice. Renunta la frigiderul ala vechi care consuma in draci si la lada frigorifica si ia-ti un frigider clasa A++, nu mai tine aparatura in stand-by, televizor, laptop, telefonul il lasi toata noaptea la incarcat, incepe cu lucrurile astea marunte pentru economisirea energiei si vei vedea si rezultatele. Nu te vei mai intreba mereu"de ce, de ce, de ce". De aia, de ce ti-am zis. Este o investitie mai mare la inceput dar apoi se vor amortiza intr-un timp scurt toate aceste cheltuieli. Capish ??
   Am plecat gandindu-ma serios la cele ce aflasem, hotarata sa incep chiar din acea seara cu stingerea becurilor, tot era Ora pamantului.


                                   Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016.

    



Etichete: , , ,